Šťastná žena

30.03.2016 09:01

JANA BENKOVÁ

Ľudia často závidia iným. Veľakrát si povie nejeden, ako by sa chcel mať aj on tak dobre ako sused, kolega, bývalá spolužiačka... Ale za stenu, ktorá oddeľuje verejný svet od toho súkromného, často nevidíme, pretože nie je priehľadná a tvári sa, že vo vnútri ukrýva rovnakú dokonalosť ako máme možnosť vidieť navonok. Niekedy je pravda úplne inde a oveľa bolestnejšia, akoby sme si pomysleli.

Takto to bolo aj v prípade Veroniky. Veronika sa zamilovala do svojho princa. Úžasného, príťažlivého a v začiatkoch ich vzťahu obyčajného podnikateľa, akých stretnete na ulici desiatky. Daniel svoje ambície z roka na rok plnil, až sa dopracoval ku kandidatúre na prezidenta. Od Veroniky požadoval iba jedno: aby nepracovala, ale starala sa o ich hniezdočko lásky. Sprvu ju toto „poslanie“ napĺňalo a život po boku úspešného muža brala radostne. Kariéru novinárky zahodila do zabudnutia.

No Danielovo ego rástlo priamoúmerne s jeho kariérou. Svoje postavenie dával pociťovať všetkým naokolo, vrátane Veroniky, ktorú jeho zvláštne maniere pomaly ničili.

 

Dvadsiateho siedmeho Daniel už doma nevydržal.

„Tebe z tej kampane začína harašiť,“ zatvárila som sa znechutene a odložila nedojedenú čokoládovú sušienku. Práve mi oznámil, že odchádza na nejakú párty.

„Teraz? Je po Vianociach a Silvester ani Nový rok sa ešte neoslavujú.“

„Ale akcie sú, Veronika, to len my dvaja spíme doma.“

„Ťahala som ťa von, ale ani si ma nepočúval.“

„Stavať snehuliaka nebudem, na to som už starý... Nechcela si vianočný večierok u nás, odmietla si aj pozvania od mojich kolegov, musím sa teda vybrať do terénu sám. Nenechám si predsa len tak ujsť medzi prstami ľudí, čo mi môžu pomôcť v kampani a podporiť ma. Je to dôležité, získajú mi nových voličov.“

Veronikina duša prechádza zmenou, kedy zisťuje, že život je aj o niečom inom, ako byť po boku úspešného muža, ktorého treba čakať s teplou večerou a úsmevom na perách. Stretáva nových ľudí. Daniel bude taký prefíkaný, že dá svoju manželku sledovať. No či to bude na Veronikino nešťastie alebo Danielovu škodu, zistíte ak sa zahĺbite do príbehu plného túžby po obyčajnom šťastí.

Okrem života Vero (ako ju volá manžel) máme možnosť nahliadnuť do Danielovho súkromia a prostredníctvom neho aj politického sveta. Čo je veľmi príjemné oživenie v dnešnom boome ženských románov. Tí, ktorých téma politiky priveľmi neoslovuje sa nemusia báť, pretože autorka túto problematiku dávkovala veľmi atraktívne a zaujímavo. Milovníci šteklivých scénok, ktoré Janka vie predať vkusne a tak, že neurazia ani tých, čo erotickú literatúru nepreferujú, si tiež prídu na svoje. V tomto príbehu nájdete niekoľko neškodných opisov, skôr vám pomôžu viac sa zahĺbiť do deja. Tiež  zábavné, vážne, niekedy hašterivé, či iskrivé dialógy. Charaktery postáv sú dokonale vykreslené. Najväčšiu premenu som zaznamenala u Daniela. Ostatní hrdinovia pôsobili stálo, ich povahy sa veľmi nevymykali normálu, zato Dan sa správal ako hurikán. No každý máme právo na chyby, dôležité je, či sa z nich dokážeme poučiť. Či to bolo aj v Danielovom prípade, vám už neprezradím.

Autorka má dar písať vážne témy života s nadhľadom a vtipom. Aj z obyčajnej situácie dokáže vytvoriť pútavý dej, ktorý budete hltať očami. O tom, že vo svojom remesle je majsterkou,  vedia aj za hranicami Slovenska. Jankine knižky vychádzajú aj u našich českých susedov a vstúpili tiež na nemeckú pôdu a mieria na ruský trh :)