NÁBOJ

26.04.2016 21:30

MARY LOUISE KELLYOVÁ

 „Minulosť raz každého dostihne.“

Predstava, že sa dozviete, že vo vašom tele sa ukrýva náboj,  je desivá. No ešte desivejšie je, ak zistíte po 37 rokoch života, že ľudia, ktorí vás vychovávali s láskou, nie sú vaši skutoční rodičia.

Ale úplne najdesivejšia vec je, ak vašich biologických rodičov zavraždili. Čo by ste urobili? Ja som si kládla túto otázku viackrát. Pravdepodobne (keďže som zvedavá a túžim rozlúsknúť záhady), by som urobila to, čo Caroline Cashionová - hlavná hrdinka - išla by som pátrať po vrahovi. A tu sa začína napínavý príbeh, kde chce žena, ktorá doteraz ani len netušila, že je adoptovaná, nájsť vraha biologických rodičov. V ten hrôzostrašný deň mal ohavný čin očitého svedka. Samotnú Caroline, ale ona bola vtedy trojročné dievčatko, a na nič si nespomína.

Martin akoby mi čítal myšlienky. „Ty si na nič nespomínaš? Nepamätáš na  Smitovcov? Alebo na to, ako si k nám prišla bývať?“  Nie, nespomínala som si na nič.

Bolo by zvláštne, keby si spomínala,“ podotkol otec. „Trochu sme si o tom čítali. Málo detí sa pamätá na zážitky, keď mali menej ako štyri roky. A ak sa aj na niečo pamätajú, väčšinou to nie sú skutočné spomienky, ale rozprávania spojené s fotografiami alebo viažucimi na sa na nejaké miesto alebo osobu. A my sme úmyselne nehovorili o ničom, čo sa stalo, predtým ako k nám Caroline prišla. A nemal sme fotografie, ktoré by sme jej mohli ukázať.“

„Navyše si prekonala hroznú traumu,“ mama na mňa pozrela. „Aj staršie dieťa by si to možno vytesnilo z pamäti.“

 

 A práve preto sa rozhodla, že je na čase, aby sa prebudila tak kruto spiaca minulosť. Odchádza do Atlanty a tu sa začína jej nervy drásajúca honba za spravodlivosťou. V knihe som nenašla ani jedno hluché miesto, ktoré by významne brzdilo dej. Postavy autorka vykreslila naozaj reálne. Hoci boli osoby, ktoré stáli na strane dobra, neboli vykreslené ako dokonalé bytosti, ale obyčajní ľudia s chybami.  Mary šikovne zavádza čitateľa, preto je možné, že budete upodozrievať každú chvíľu niekoho iného. A myslím si, že možno vám napadne konkrétna osoba, nestotožníte sa s faktom, že je vrahom ona natoľko, že tomu budete veriť po celý čas. A ak sa konečne rozlúskne záhada a vy si poviete, že tak predsa, ubezpečujem vás, že kniha ešte zďaleka nekončí a autorka vás finálnym rozuzlením určite prekvapí.

Kniha je písaná v prvej osobe, vďaka čomu som sa do roly Caroline dokonale vžila. Dialógy medzi postavami vyzneli reálne, občas vtipne a okrem hľadania pravdy, budete mať možnosť nahliadnuť do sveta zbraní a možno sa čo to priučiť.

Na obale nás informujú, že ide o psycho-triller, ja by som knihu skôr zaradila do krimi-trilleru.  Samotný koniec bol napísaný výborne, hoci predposlednú scénu, kde sa takmer dostanete k pointe, by som viac rozpísala, a tým by kniha mohla právom nadobudnúť titul psycho-triller, pretože práve tá situácia bola spomenutá iba na niekoľkých riadkoch. Ale napriek tomu patrí tento titul medzi najlepšie, aké som za posledné mesiace čítala a ja ju budem hrdo vystavovať v knižnici.

Za recezný výtlačok ďakujem vydavateľstvu IKAR. Knihu si môžete on line zakúpiť tu